Народното събрание прие държавния бюджет за тази година на първо четене

Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за тази година. „За“ бяха 156 депутати, 71 – „против“, един се въздържа, предава БТА.

Проектът за бюджет бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

„Против бяха“ от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Въздържа се един народен представител – от ГЕРБ-СДС.

Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет.

Приетият вече на първо гласуване бюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети – да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания, посочват вносителят.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лева. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки.

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% – за структурите в общинската администрация.

Плащат заплатите само по банков път във фирми с над 50 души персонал, за ресторантьорите мярката важи без ограничение

Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, макар и леко „напрегната“, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки.

Министърът подчерта, че се запазват ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили.

В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи – 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна Василев.

В бюджета на НЗОК са осигурени пари, така че 1500 лв. да стане заплатата за медицински сестри и 2000 лв. за лекар във всички болници, не само в големите, обясни Василев.

Бюджетът изтри над 1 млрд. лева дефицит и излезе на излишък към края на първото полугодие

В социалната политика вече има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лв. отгоре по дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, посочи Василев.

Има и 31 млн. лв. повече във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития, 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки; 20 млн. лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът.

Източник на новини